Tejmství výrobců potr. úvod

Tajemství výrobců potravin

V tomto příspěvku bych vám ráda představila tuto útlou a velice praktickou knížku od pana Víta Syrového – Tajemství výrobců potravin. Skvěle poslouží každému, kdo chce mít vládu nad tím, co vkládá do svého nákupního košíku.

Kdysi možná stačilo pro udržení dobrého zdraví nejíst přemíru uzenin a buchet a nepít hektolitry piva. Tohle platí samozřejmě i dnes, jen je to ještě o něco záludnější. Krom velkého množství soli a cukru na nás v průmyslově zpracovaných jídlech číhají také tak zvané „přídatné látky“ neboli již lidově řečeno „éčka“. A vyznat se v těchto přídatných látkách může být celkem obtížné, protože jich 1) není vůbec málo a 2) ne všechny jsou pro nás škodlivé, jak by se nezasvěcenému mohlo zdát. Mezi éčka patří i naprosto neškodné, ba zdraví prospěšné látky jako třeba pektiny E440 nebo kyselina askorbová (vitamin C) E300, ale také látky s o dost horší pověstí jako například dusitany (draselný E249, sodný E250), které se hojně využívají ke konzervaci uzenin a také k tomu aby byly „krásně“ růžové.

Tato příručka vám v tom chce pomoci. Hned na první stránce najdete „záložku“ se seznamem nejpoužívanějších éček seřazených do kategorií podle (ne)škodlivosti, kterou si můžete odtrhnout a nosit ji třeba v kabelce, kde ji budete mít při ruce, kdykoliv půjdete na nákup.

rae potraviny 010

V první části knihy se nachází „teorie“, kde se dozvíte něco o tom jak jsou potravinářská aditiva testována, jakým způsobem jsou značena a do jakých skupin se dělí. Také o výjímkách – určitě jste si všimli, že v pekařství nebo u řezníka si složení na cedulce nepřečtete. Pak je zde kapitolka o alergiích, což je stále palčivější problém u dětí i dospělých, a mnoho dlašího..

rae potraviny 011

Asi nejdůležitější částí knihy jsou tabulky – seznamy éček. Jsou dvě abyste si mohli vybrat, ve které je pro vás zrovna praktičtější hledat. Jedna seřazena dle abecedy, podle názvu přídatné látky a druhá vzestupně podle čísla za písmenem E, což se hodí právě například při čtení etiket v obchodě. A každá látka je oznámkována jako ve škole 1 – 5.

rae potraviny 012m

Tato knížka se dle mého názoru bude hodit každému, kdo si nemůže nebo nechce stáhnout aplikaci, ale stále chce nakupovat to nejkvalitnější jídlo pro sebe a svou rodinu. Také se bude kniha líbit všem, kteří se chtějí dozvědět víc, a v neposlední řadě koupí podpoříte jejího autora, který se o informovanost lidí v ČR, co se týče bezpečnosti potravin, zasloužil asi úplně nejvíc.

Ze začátku se může „boj s éčky“ zdát složitý a při představě, kolik strávíte v obchodě čtením etiket času, byste to nejraději rovnou vzdali. Ale věřte, že časem se to stane lehčím a už budete vědět, co koupit a čemu se naopak vyhnout. Asi úplně nejdůležitejší je sledovat éčka (a celkové složení) ve sladkostech a nápojích pro děti. Pokud na etiketě najdete spoustu cukru nebo hůře glukózo-fruktózový sirup, umělá sladidla, kofein nebo barviva tak nebrat nebrat nebrat! Děti z toho budou tak akorát hyperaktivní, alergické, závislé a budou se jim kazit zuby..

Tak se omlouvám za lehce imeprativní zakončení, ale já ty „barevné pitíčka“ prostě fakt nemám ráda.

Kdybyste si chtěli knížku sami prolistovat, tak se stavte k nám do Květovárny. Hezký den!

A ještě dodatek, pokud byste si chtěli poslechnout rozhovor s autorem, tak tady máte dva odkazy (první rozhovor se týká látek v potravinách a v druhém je již zahrnuta i kosmetika):

Posted in recenze and tagged , , .

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *