Rozmarýnový chléb

Rozmarýnový chleba

Dostala se mi do rukou krásná knížka – VAŘÍME S BYLINKAMI od Jekky McVicarové. Obsahuje 250 receptů, které se naučila od své maminky nebo vymyslela během své celoživotní práce s bylinkami. Mimo klasických bylin jako je bazalka, rozmarýn, tymián, kopr se v knize objevují byliny plané nebo ne tak známé – andělika, šanta kočičí, yzop, krvavec, rdesno a podobně. Kniha je rozdělena do kapitol podle jednotlivých bylinek –  na začátku je vždy uveden popis rostliny, její historie, jak sklízet, fytoterapeutické vlastnosti a jsou zmíněné další varianty. A pak samozřejmě kýžené recepty. 

Jak název napovídá, já jsem si jako první recept vyzkoušela rozmarýnový chléb a musím říct, že se povedl skvěle. Recept jsem si trochu upravila. 

Rozmarýnový chleba

ROZMARÝNOVÝ CHLÉB

35 g droždí
špetka cukru
300 ml vlažné vody
500 g pšeničné chlebové mouky (já jsem musela použít normální polohrubou, jelikož v obchodě nic takového neměli)
1 lžička nasekaných rozmarýnových lístků
1 stroužek česneku
1,5 lžičky soli (v receptu jsou uvedeny 2 lžičky, což se mi zdálo moc)
60 ml olivového oleje

Droždí necháme vzejít ve vlažné vodě se špetkou cukru. Do mísy prosejeme mouku se solí, vlijeme vodu s droždím a přidáme zbylé ingredience: olej, prolisovaný česnek, rozmarýn. Všechno pořádně umícháme do krásného hladkého těsta, které se nelepí na stěny. Mísu přikryjeme vlhkou utěrkou a necháme kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem (asi 1,5 hodiny). Poté těsto přemístíme na pomoučený vál, vytvarujeme z něj bochník, přendáme na plech s pečícím papírem a potřeme olivovým olejem. Nastavíme troubu na asi 220°C a necháme těsto ještě kynout na plechu, dokud se trouba nenahřeje. Pečeme asi 35 minut.