Tak jo, jsem pod vlivem. Ne pod vlivem alkoholu ani drog, ale blogu GREEN KITCHEN STORIES A místo toho abych se intenzivně učila na zkoušky si jen pročítám jejich recepty a příběhy, a koukám na jedny z nejlepších food fotek, jaké jsem kdy viděla. A protože, když člověka něco takhle zaujme a pohltí, je pak dost těžké se neopičit a soustředit se na jiné věci, tak jsem se rozhodla rovnou si podle jednoho z jejich receptů uvařit (samozřejmě s menšími úpravami pro své potřeby). Připravila jsem si tedy pro vás recept na burger z červené řepy! Jak na housku, tak na na směs. 🙂
VEGETARIÁNSKÝ BURGER Z ČERVENÉ ŘEPY V DOMÁCÍ HOUSCE
směs na burger:
1 velká syrová červená řepa
1 hrnek ovesných vloček, nadrcených nebo rozmixovaných
3 lžíce olivového oleje
2 vejce
sýr (použila jsem Blaťácké zlato)
4 stroužky česneku
velká hrst bazalky
sůl, pepř
Příprava směsi na burger:
Nastrouháme na jemno červenou řepu, přidáme vločky, olej, nastrouhaný sýr, vejce, bazalku, prolisovaný česnek, sůl a pepř. Promícháme a necháme vločky “napít”. Pokud by směs nebyla dostatečně karbenátkově soudržná, přidáme více vloček nebo trochu mouky. Necháme trochu uležet v ledničce. Vytvarujeme placičky a můžeme buď smažit, grilovat nebo péct 🙂
housky:
500 g pšeničné celozrnné mouky
20 g droždí
300 ml vody
50 ml olivového oleje
2 malé cibule nasekané a osmahnuté
1 stroužek česneku
2 lžičky drceného kmínu
1,5 lžičky soli
Příprava těsta na housky:
V teplé vodě se špetkou cukru rozmícháme droždí a necháme vzejít. V míse smícháme mouku se solí a kmínem. Přidáme vodu s droždím, olivový olej, prolisovaný česnek a cibulku. Vše pořádně promícháme, přikryjeme mokrou utěrkou a na teplém místě necháme vykynout. Z vykynutého těsta vytvarujeme housky (přibližně 9), natřeme je rozšlehaným vejcem a posypeme kmínem. Pečeme asi 30 min na 180°C.
Burgery už si pak “naštosujeme,” jak se nám to líbí.
Já jsem dala: houska-kečup-řepová placka-ještě trochu sýra-špenátové listy-rajče-bazalka-houska.
No a konečně jsem sklidila nějakou tu chválu za bezmasé jídlo 🙂