Sladké mrkvové housky

Housky má každý rád

Konečně jsem to zkusila s pro mě novou moukou – špaldovou! Vyrobila jsem z ní výborné sladké housky.

Špalda (Triticum spelta) je prastarý druh pšenice, který po 2. světové válce naprosto ustoupil do pozadí ve prospěch klasické pšenice seté, která má daleko vyšší výnosy. Dnes je ovšem pěstování špaldy díky zvyšující se poptávce opět na vzestupu a to zvláště v ekologickém zemědělství. Vzhledem k tomu, že špalda je druhem pšenice, není vhodná pro lidi s intolerancí lepku. V obchodech ji najdeme v mnoha podobách – celé zrna, vločky, pukance, musli, instantní kaše, celozrnnou mouku a také jako kávovinu – náhražku kávy. V celozrnné mouce jsou obsaženy všechny části zrna, což přináší větší množství živin – nenasycené mastné kyseliny (z klíčku), vitamíny (hlavně skupiny B), minerální látky (mangan, zinek, hořčík, měď a fosfor) a vlákninu, ale také kratší dobu trvanlivosti. Rozhodně je ovšem nejlepší mouku, co nejdříve po namletí spotřebovat, jelikož takto si zachová největší množství prospěšných látek. Co se chuti týče, nejčastěji se uvádí oříšková – to jsem sice nepoznala, ale housky jsou výborné a žádná chuť tam nepřekáží.

Housky má každý rád Postup přípravy

MRKVOVÉ HOUSKY

400 g hladké celozrnné špaldové mouky
1/4 lžičky soli
90 g cukru
1 dl vody (v případě potřeby přidáme, zpravidla dávám asi 1,1 dl)
20 g droždí
1 vejce
50 ml slunečnicového oleje
3 velké mrkve nastrouhané na jemno
1/2 hrnku namočených hrozinek

Postup zpracování těsta je klasický, bez nečekaných zvratů.
Smícháme suché ingredience – mouky, cukr, sůl. Droždí necháme vzejít v 1 dl teplé vody se špetkou cukru a vlijeme do mísy. Přidáme vejce, olej, mrkev a hrozinky. Těsto pořádně promícháme a dáme vykynout na teplé místo.
Z těsta odebíráme velkou hrst na každou housku. Tu rozdělíme na tři části, ze kterých uděláme válečky a spleteme jako copánek. Housky necháme ještě nakynout, než se nahřeje trouba. Něž je dáme péct, pomažeme rozšlehaným vejcem a posypeme semínky (mák, vločky, slunečnice, dýně..). Upečené jsou asi za 35 minut při 180°C.
Housky jsou opravdu jen lehce sladké, takže pokud chcete víc, nemusíte se bát trochu přidat cukr a jestli je chcete mít opravdu krásné, rozdělte je na dva plechy – já mám jen jeden, tak se mi trošku spojily.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *