DOKONALÝ MAKOVEC
Musím se s vámi podělit o recept. Není to sice nic extrémně zdravého (až na ten mák samozřejmě), ale tenhle makovec je tak pekelně dobrý, že prostě musím ![]()
Postup je jednoduchý a rychlý. Jen je třeba umlít mák (já kupovanému namletému zrovna moc nefandím). Mlýnek přímo na mák doma nemám, tak používám elektrický kávomlýnek, který to taky zmákne na jedničku ![]()
Jak je známo, my Češi (a Moraváci i Slezané samozřejmě) a vlastně celkově my Slované máme mák moc rádi. Jsme v celosvětovém měřítku jeho významným pěstitelem a taky ho opravdu hodně spotřebujeme. V západních zemích už tak oblíbený ani zdaleka není. Holt se všichni trochu bojí, že se jim po něm bude chtít spát 🙂 My se nebojíme a proto na nás aspoň dost zbyde že. Na všechny naše makové buchty, záviny, makovce nebo třeba i na výborné makové mléko.. Mák totiž obsahuje spoustu vápníku a ten se rozhodně hodí, dětem a starším lidem zvlášť. Dalšími hojně zastoupenými prvky jsou hořčík, mangan a fosfor – ty všechny také potřebujeme pro zdravé kosti i svaly. Dále je třeba obsažen v tuku rozpustný vitamin E. A samozřejmě spousta dalších zdraví prospěšných látek. Blbé je, že ho většinou používáme do sladkého pečiva. A to už tak zdravé není že. No co se dá dělat. Snad se jen řídit ohraným, ale pravdivý “všeho s mírou” 🙂

150 g mletého máku
150 ml mléka
150 g polohrubé mouky
65 g cukru
1 vejce
1 kypřící prášek do pečiva
asi 2 lžíce oleje (dávám slunečnicový)
hrst rozinek a vlašáků
Vše smíchám dohromady, na pořadí opravdu moc nezáleží a těsto přemístím do vymazaného a pomoučeného pekáčku (velikost zhruba jako formát A4). A teď přichází důležitá věc – pečeme jen na 120°C cca 35 – 40min. Poprvé jsem měla nutkání přidávat čas i teplotu abych to přeci měla dozlatova, ale jsem ráda, že jsem odolala ![]()
Nechť se dílo podaří! ![]()
