Snídám zpravidla hlavně sladká jídla. Asi je to zvyk z dětství, ale tehdy sladkou snídani představoval hlavně chleba či rohlík s marmeládou nebo koláč. To už mě ale dávno přestalo bavit, tak jsem se vrátila zpět do časů ovesných a jiných kaší. Existuje jich nekonečné množství a každý den se dá vymyslet jiná, takže se k chlebu už se asi nevrátím.
Dneska byly hlavní surovinou kaše obyčejné ovesné vločky. Jsou mé oblíbené, protože jsou super výživné a ještě i levné. Obsahují spoustu sacharidů, bílkovin a vlákniny a taky beta-glukany, což jsou speciální sacharidy, které se vyskytují v některých houbách, mikroorganismech a taky rostlinách jako jsou právě ovesné vločky nebo ječmen. Pro lidský organismus mají nesmírnou spoustu skvělých účinků (opravdu. až se je dozvíte, budete vyžadovat vločky každý den) – snižují hladinu cholesterolu v krvi, tím že zabraňují jeho absorpci ve střevě, dále příznivě působí na náš imunitní systém a pomáhají nám předcházet a bojovat s infekcemi a také jsou ideálním jídlem pro lidi trpící dlouhodobou únavou a stresem. No a každý, kdo posiluje, určitě ví, že ovesné vločky mu budou velice nápomocny v získávání svalové hmoty. Prostě spousta muziky za pár korun.
Dále obsahují vitamíny skupiny B (thiamin B1, riboflavin B2, pyridoxin B6,), vitamin E (silný antioxidant), vápník, hořčík, fosfor, draslík a taky železo, což se hodí zvláště vegetariánům, ženám a vlastně úplně všem, jelikož jeho nedostatek způsobuje chudokrevnost a celkovou únavu.
MRKVOVO-JABLKOVÁ OVESNÁ KAŠE
1 mrkev
1 jablko
pár rozinek
půl hrnku ovesných vloček
Vzhledem k tomu, že tohle je ten nejjednodušší recept na světě (a to se ráno hodí), tak všechny tyhle ingredience dáme do mixéru (z jablka necháme asi čtvrtku na ozdobení), přidáme asi třetinu hrnku vody a vše rozmixujeme.