Mandlovo-ovesné “fingerprint cookies”

Příprava sušenek

Dnešní recept jsem vytvořila tak trochu na žádost rodičů, kteří chtěli otestovat, jak si povede náš nový džem servírovaný jinak než jen na chlebu s máslem. Nebudu Vás napínat: marmeláda je to citrónovo-banánová s lehce orientální příchutí kardamomu. Když jsem ji poprvé zkusila, tak musím říct, že ta chuť byla natolik inspirativní, že vymyslet recept nebyla žádná potíž, vlastně jsem to viděla hned.

Citronová s banánem

 

Vzhledem k tomu, že džem je dostatečně sladký s výraznou chutí, stačí sušenky osladit jen lehce hrozinkami a medem.

Příprava cookies

Koule na cookies

Mandlovo-ovesné sušenky (cookies) s džemem

1/2 hrnku namočených mandlí
1/2 hrnku namočených hrozinek
1/2 hrnku ovesných vloček
1/2 hrnku celozrnné špaldové mouky
půl lžičky kypřícího prášku
špetka soli
asi 40g másla
1 lžíce medu

Mandle společně s hrozinkami nasekáme v mixéru (mně to nešlo příliš dobře a musela jsem směs ještě trochu rozmačkat v míse vidličkou, takže pokud máte vhodnější stroj nebo lepší mixér, tím líp pro vás). Ke směsi přidáme zbylé suché ingredience a promícháme. Teď už zbývá jen změklé máslo, med a pořádně těsto promíchat – ideálně rukama. Ze směsi uděláme velkou kouli a necháme v lednici odležet, doba záleží na tom, jak moc spěcháte. Ztuhlé těsto vyndáme z ledničky a trháme z něj kousky, tak akorát velké, abychom z nich dokázali udělat kuličky o průměru asi 2 cm. Do kuličky poté uděláme malíčkem důlek a celou sušenku si tak nějak hezky uplácáme. Klademe na pečicí papír (těsto vyjde asi na 20 sušenek) a pečeme na 180°C asi 10 minut. A vhledem k tomu, že každá trouba je trochu jiná, je nejlepší se řídit tím, co vidíme – upečená sušenka má nazlátlý spodní i vrchní “kroužek.” Necháme je trošku vychladnout a do důlků dáme Banánovo-citrónový džem s kardamomem (nebo jakýkoliv jiný, ideálně s trošku kyselejší chutí).

Cookies jsou hotovy a my si na nich můžeme smlsnout!