Kotvičník zemní je jednoletka, kterou si do vázy nedáte, ale budete na něj opravdu dlouho vzpomínat v případě, když na něj naboso šlápnete. Na neuvěřitelně ostré trny plodu se opravdu těžko zapomíná.
Kotvičník je mimo Ameriky rozšířen po celé planetě. V zahraničí se pěstuje k farmaceutickému využití a u nás zatím hlavně pro lidi, kteří ho znají také pod pseudonymem zelená viagra. Ale kotvičník není znám jen jako podpora sexuálního apetitu mužů i žen, ale také ho dobře znají sportovci, kterým pomáhá se svalovou regenerací. Dokáže pomoci také při problémech s mužskou plodností a ženám v období menopauzy. Kotvičník by měli znát také ti, kteří mají rádi svá játra, ledviny a své srdce.
Říkáte si, že to není možné a že v tom musí být nějaký háček? No samozřejmě, že v tom je háček a nebude to tak jednoduché ……jako, že se do vody zamíchá kotvičník, čímž vznikne lahodný elixír na všechny neduhy. Kdepak, tahle to fakt není. Příprava kotvičníku není nic moc a jeho chuť má k lahodnosti tak daleko, že by se hodily sedmimílové boty.
Jak tedy připravit kotvičník?
Jsou dvě cesty: z první získáte z kotvičníku téměř vše, co získat lze, ale je příšerně složitá a chuť čaje lze popsat jako opravdu, ale opravdu hroznou. Z druhé cesty poměrně jednoduchým způsobem dostanete, co potřebujete a to při poměrně přijatelné chuti.
Cesta první znamená, že kotvičník necháme 8 hodin louhovat ve vlažné vodě a scedíme. Obsah cedníku vyklepneme do hrnku, zalijeme vřelou vodou, přikryjeme a necháme cca 20-30 minut louhovat. Potom scedíme do prázdného hrnku a necháme zchladnout na zhruba 40°C. Až poté lze přidat k prvně scezenému výluhu. A nyní poslední krok – obsah sítka vyklepneme do smaltovaného hrnce, zalijeme vodou a necháme cca 20 minut v mírném varu. Poté scedíme a opět platí, že k prvnímu,studenému výluhu lze přidat až po zchladnutí. Smícháním všech tří výluhů nám vznikne hotový čaj z kotvičníku.
Cesta druhá je snadnější a skládá se v podstatě jen z posledního kroku předchozího postupu. Do smaltované nádoby s vroucí vodou dáme potřebné množství kotvičníku a po 20ti minutách mírného varu scedíme, čímž je hotovo.
Na závěr ještě dva a půl páru praktických rad:
K přípravě čajů ideálně používejte jemně rozemletý kotvičník. Stačí pár vteřin třeba v rotačním mlýnku na kafe.
Při přípravě se vyhněte použití kovových nádob, sítek, lžiček atp.
Množství kotvičníku a jeho kvalita silně ovlivňuje chuť čaje, ale obvykle stačí 3 lžičky na cca 0,5 litru čaje.
Vhodné je popíjet po celý den spíše mezi jídly/na lačno.
První účinky čaje nečekejte okamžitě. Objeví se zhruba až po 3 až 5ti dnech.
No a pokud vás příprava nezaujala, nebo je čaj z kotvičníku pro vás prostě nepitelný, kupte si tinkturu, jejíž účinnost je také výborná a bude vás to všechno stát o něco méně práce 😉