DOKONALÝ MAKOVEC
Musím se s vámi podělit o recept. Není to sice nic extrémně zdravého (až na ten mák samozřejmě), ale tenhle makovec je tak pekelně dobrý, že prostě musím
Postup je jednoduchý a rychlý. Jen je třeba umlít mák (já kupovanému namletému zrovna moc nefandím). Mlýnek přímo na mák doma nemám, tak používám elektrický kávomlýnek, který to taky zmákne na jedničku
Jak je známo, my Češi (a Moraváci i Slezané samozřejmě) a vlastně celkově my Slované máme mák moc rádi. Jsme v celosvětovém měřítku jeho významným pěstitelem a taky ho opravdu hodně spotřebujeme. V západních zemích už tak oblíbený ani zdaleka není. Holt se všichni trochu bojí, že se jim po něm bude chtít spát 🙂 My se nebojíme a proto na nás aspoň dost zbyde že. Na všechny naše makové buchty, záviny, makovce nebo třeba i na výborné makové mléko.. Mák totiž obsahuje spoustu vápníku a ten se rozhodně hodí, dětem a starším lidem zvlášť. Dalšími hojně zastoupenými prvky jsou hořčík, mangan a fosfor – ty všechny také potřebujeme pro zdravé kosti i svaly. Dále je třeba obsažen v tuku rozpustný vitamin E. A samozřejmě spousta dalších zdraví prospěšných látek. Blbé je, že ho většinou používáme do sladkého pečiva. A to už tak zdravé není že. No co se dá dělat. Snad se jen řídit ohraným, ale pravdivý “všeho s mírou” 🙂
150 g mletého máku
150 ml mléka
150 g polohrubé mouky
65 g cukru
1 vejce
1 kypřící prášek do pečiva
asi 2 lžíce oleje (dávám slunečnicový)
hrst rozinek a vlašáků
Vše smíchám dohromady, na pořadí opravdu moc nezáleží a těsto přemístím do vymazaného a pomoučeného pekáčku (velikost zhruba jako formát A4). A teď přichází důležitá věc – pečeme jen na 120°C cca 35 – 40min. Poprvé jsem měla nutkání přidávat čas i teplotu abych to přeci měla dozlatova, ale jsem ráda, že jsem odolala
Nechť se dílo podaří!